Friskvårdsår
För att klara av en topp tur på Kebnekaise krävs en viss fysisk och mental uthållighet. Deltagarna kommer att bo och äta bra men berget kan vara lömskt och vädret har en tendens att överraska. För att vi på Akazia och ni skall känna er säkra på gruppen önskar vi inledningsvis testa individerna fysiskt, se eventuell utveckling i samband med en lagtävling samt förbereda dem med en föreläsning innan vi i augusti-september tar oss upp på Kebnekaise.

 

Upplägget

 

Profilen – Fysiska tester

Under er kick-off i februari fystestar vi gruppen för att se nuvarande fysisk status. I fystesterna ingår:

 • Puls/Borg laboration (puls/upplevd känsla), gång, powerwalk, jogging och löpning
 • Handstyrka (Grip instrument)
 • Magstyrka (sit-ups)
 • Övrig kroppsstyrka (armhävning)
 • Ben, explosivitet och styrka (CMJ (a), Squatjump)
 • Explosivitet sprint 10-20m

Vi går vi också igenom ett grundläggande träningsprogram för ökad rörlighet och styrka. Värdena från testet skickas till dig individuellt i kompendieform med träningsförslag både gällande uthållighet och gällande styrka/rörlighet.

Syftet med ProFilen är att få en nollpunkt för din träning, status på kondition och styrka, ett instrument för att se förändring i din styrka/kondition och ett sätt för företag att förena nytta med nöje. Testerna är standardiserade och bygger på Svenska statens tester 1990 Liv90, samt elitidrottstester. Testerna är anpassade för att passa alla typer av motionärer. Vi vill gärna ta död på en del myter kring träning och se till att ni är motiverade och peppade när testet är klart.

Föreläsning – vett och etikett på fjället

Att bestiga Sveriges högsta berg är för många en mäktig upplevelse. Det är ett äventyr! Men det kräver rätt förberedelser i form av träning, utrustning och rätt inställning.

Sydtoppens höjd är för närvarande 2097möh och den går att nå genom både västra och östra leden. Den östra leden, som vi kommer gå, tar dig dels över glaciär, morän och klättermoment.

Under seminariet tar vi dig med på resan från att du lyfter på Arlanda till att ni når Kebnekaises topp och sen åter på Arlanda igen.

 • Vad behöver jag ha med mig?
 • Hur långt är det?
 • Hur går en topp tur till?
 • Hur kan jag förbereda mig för att toppturen skall bli så bra som möjligt?
 • Vilken utrustning är nödvändig

Extreme Challenge

I maj låter vi gruppen tävla i multisport som är en uthållighetsidrott med tonvikt på orientering, mountainbike, paddling och löpning i olika miljöer och distanser. Multisport är idag på frammarsch och under ständig utveckling. Gruppen delas in i lag och skall under två timmar samla så många kontroller som möjligt, kontrollerna ger olika poäng beroende på svårighetsgrad och är blandade med både fysiska och mentala utmaningar. En del av kontrollerna är bemannade och innehåller moment av klättring, repellering, paddling, bågskytte, simning och cykling. Det finns inga krav på förkunskaper om de olika momenten. Lagen väljer själva hur de vill lägga upp sin tävling. Den enda utrustning som krävs för att delta är träningskläder.

Syftet med extreme challenge är att svetsa samman gruppen ytterligare samt att ge oss en bild av gruppens fysiska och mentala status inför slutmålet.

Kebnekaise

I början september tar vi med gruppen på en fantastik resa upp på Kebnekaise. Vi startar tidigt på morgonen på Arlanda där vi träffas och flyger upp till Kiruna. När vi landar i Kiruna står en buss och väntar, denna tar oss till Nikkaluokta där vi lämnar vår packning på en helikopter för att flygas upp till Kebnekaise fjällstation och vandrar sedan de första sex kilometrarna till den vackra glaciärsjön Láddjujávri. Där vi serveras vi viltburgare på restaurang Lap Dånalds.

När vi ätit bordar vi en båt som tar oss ca 6km längs sjön. När vi lagt till vandrar vi de sista sju kilometrarna till Kebnekaise fjällstation där vi checkar in i 2 och 4-bädds rum. På kvällen intar vi en trerätters middag och avslutar dagen med att informera om toppturen som skall ske dagen därpå.

På morgonen dag två äter vi frukost och packar vår lunch, därefter gör vi vårt topptursförsök tillsammans med erfarna guider. All utrustning som behövs förutom kläder och skor tillhandahålls av oss här. När vi förhoppningsvis nått toppen och tagit oss tillbaka till fjällstationen firar vi detta med en ”after-fjäll” där det bjuds på bubbel och snittar. Efter dusch och bastu äter vi en trerätters middag.

Dag tre ger vi er två alternativ

 1. Vi bordar helikoptern vid fjällstationen och flyger ut till en mysig sjö för att flugfiska. Under dagen ordnar vi en lunch för gruppen. Vi tar med oss renfällar och lite dekor för att skapa en härlig upplevelse.
 2. Gruppen får välja mellan olika aktiviteter här
  1. Klättring – prova på att klättra utomhus i fjällmiljö.
  2. Vandra till Tarfaladalen – dalen är en mycket vacker plats och ett uppskattat besöksmål.
  3. Jättegrytorna – detta är en plats där älven sedan inlandsisen gröpt ur ”grytor” och virvlar på ett hypnotiskt sätt.
  4. Isgrottan – Är egentligen en urgröpning i glaciären där smältvatten rinner och bildar en grotta, detta är en plats man bör besöka innan grottan för gott smält bort.

Oavsett val avslutar vi dagen med dusch, bastu och äter sedan en sista trerätters middag. Sista dagen äter vi frukost på fjällstationen, kliver sedan på helikopter och flyger till Nikkaloukta där bussen tar oss tillbaka till Kiruna flygplats för hemresa.